Beyinə ən çox zərər verən ZƏRƏRLİ QİDALAR AÇIQLANDI

Beyinə ən çox zərər verən ZƏRƏRLİ QİDALAR AÇIQLANDI Zərərli qidaların sağlamlığımıza zərər verdiyi məlum bir həqiqətdir. Lakin, yeni bir araşdırma zərərin yalnız bədənlə məhdudlaşmadığını göstərir. Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri hansı zərərli qidaların beyin funksiyasına ən çox təsir etdiyini müəyyən etmək üçün hərtərəfli bir araşdırma aparıblar. Siyahıya hamımızın gündəlik həyatımızda tez-tez istehlak etdiyi bəzi qidalar daxildir.

Virciniya Texnologiya Universitetinin tədqiqatçıları yeddi il ərzində 55 yaş və yuxarı 4750 amerikalı üzərində araşdırma aparıblar.

İştirakçıların qidalanma vərdişləri ilə beyin sağlamlığı arasındakı əlaqə araşdırıldı. Onlar xüsusilə ultra emal olunmuş qidalara diqqət yetirdilər.

Nəticələr göstərib ki, gündə birdən çox porsiya emal olunmuş ət istehlak edənlərdə koqnitiv geriləmə riski 17% artıb. Bu o deməkdir ki, birdən çox porsiya kolbasa, sosis və ya oxşar məhsullar istehlak etmək onları sonrakı həyatda demensiya və ya Alzheimer kimi xəstəliklərə meylli edə bilər.

Qazlı içkilər, meyvə ətirli şirinləşdirilmiş içkilər və buzlu çaylar da oxşar nəticələr verib. Gündə birdən çox porsiya istehlak edənlərdə risk 6 % artıb.

Tədqiqat ultra emal olunmuş ət və içkilərin ən zərərli olduğunu, digər zərərli qidaların təsirinin isə daha məhdud olduğunu aşkar edib.

Çips, şirniyyat və ya hazır yeməklər kimi digər qidaların koqnitiv geriləmə ilə birbaşa əlaqəsi yoxdur. Lakin bu, onların “günahsız” olduqları anlamına gəlmir.

Virciniya Texnologiya Universitetinin tədqiqatçısı Brenda Deyvi deyir ki, "Əsas məsələ tarazlıq və mülayimlikdir". Tədqiqat həmçinin aşkar edib ki, zərərli qidalarla zəngin qida rasionu piylənmə, diabet, ürək-damar xəstəlikləri, depressiya və narahatlıq riskini artırır.

Tədqiqatçıların fikrincə, beyin sağlamlığını qorumağın ən sadə yolu emal olunmuş ət və şəkərli içkilərin istehlakını azaltmaqdır. Evdə bişirilən yeməklərin tərkibində qatqılar, süni dadlandırıcılar və rəngləndiricilər olmadığı üçün evdə bişirilən yeməklərin bərpası bu prosesin açarıdır.

Tehsil-press.az

Oxşar xəbərlər