Yumurta çoxyönlü və qidalı məhsuldur, zülal, vitamin və mikroelementlərin əla mənbəyidir.
Məşhurluğuna görə bir çox yeməklərin tərkibinə daxil edilir və dünyada ən çox istehlak edilən qidalardan biri hesab olunur.
Son tədqiqatlar, xüsusən də müəyyən insan qrupları üçün gündəlik yumurta istehlakı ilə bağlı potensial risklər müəyyənləşib.
Sağlamlığınıza zərər vermədən nə qədər yumurta yeyə bilərsiniz?
Meyo Klinikasının ekspertləri qeyd edirlər ki, sağlam insanların əksəriyyəti həftədə yeddi yumurtaya qədər təhlükəsiz şəkildə istehlak edə bilər. Ancaq şəkərli diabetli insanlarda bu miqdarda yumurtanın müntəzəm istifadəsi ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artıra bilər.
Cənubi Avstraliya Universiteti, Qətər Universiteti və Çin Tibb Universitetinin alimlərinin apardığı araşdırma, gündə ən azı bir yumurta yeməyin diabet riskinin 60 faiz artması ilə əlaqəli olduğunu göstərib. Maraqlıdır ki, bu fenomen kişilərə nisbətən qadınlarda daha çox müşahidə olunur. Əsas səbəbin yumurtanın tərkibindəki xolesterinin yüksək olması olduğu bildirilir.
Yumurta və ürək sağlamlığı
Şəkərli diabet riskinə əlavə olaraq, həddindən artıq yumurta istehlakı ürək-damar sisteminə təsir göstərə bilər. Araşdırmalar göstərir ki, yumurtadakı yüksək xolesterol səviyyələri aşağıdakılara kömək edə bilər:
• “pis” xolesterinin (LDL) səviyyəsinin artması.
• Koroner ürək xəstəliyi riskinin artması.
• Vaxtından əvvəl ölüm ehtimalının artması.
Bununla əlaqədar olaraq, mütəxəssislər mülayim olmağı tövsiyə edir və gündəlik yumurta istehlakından çəkinməyi məsləhət görürlər.
Hansı qidalar da təhlükəli ola bilər?
Meyo klinikasının ekspertləri ürək sağlamlığına oxşar mənfi təsirləri olan və diabet riskini artıra bilən qidaları sadalayıblar:
• Ət delikatesləri. Kolbasa, sosiaka və digər emal olunmuş ətlərdə duz, doymuş yağ və konservantlar çoxdur.
• Qızardılmış toyuq. Tərkibində yüksək şəkər və duz olan marinadlar tez-tez hazırlanarkən istifadə olunur.
• Şirin şirələr. Onların tərkibində çoxlu şəkər var və insulin müqavimətinin inkişafına kömək edir.
• Ağ düyü. Yüksək qlisemik indeks qan şəkərinizin səviyyəsini yüksəldə bilər.
Rasionda bu məhsulları məhdudlaşdırmaq, onları daha sağlam alternativlərlə əvəz etmək tövsiyə olunur.
Rasionunuza yumurtaları necə təhlükəsiz daxil etmək olar?
Riskləri minimuma endirmək üçün tövsiyə olunur:
1. Xolesterolu az olan qidaları seçin. Məsələn, bütöv yumurta əvəzinə, yalnız ağdan istifadə edə bilərsiniz.
2. Yumurtaları tərəvəzlərlə birləşdirin. Bu, lif səbəbiylə xolesterol səviyyələrində mümkün artımı kompensasiya etməyə imkan verir.
3. İstehlak olunan xolesterolun ümumi səviyyəsini izləyin. Sağlam insanlar üçün gündə 300, ürək-damar xəstəlikləri və ya şəkərli diabet xəstələri üçün 200 mq-dan çox tövsiyə edilmir.
4. Yumurtaları çox yağ əlavə etmədən bişirin. Məsələn, buxarda bişirin, qaynadın.
Nəticə
Yumurta mühüm qida mənbəyi olaraq qalmasına baxmayaraq, onların həddindən artıq istehlakı ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Pəhrizinizdə mötədillik və müxtəliflik, lazımsız risklərdən qaçarkən sağlam qalmağın ən yaxşı yoludur.
Tehsil-press.az
Məşhurluğuna görə bir çox yeməklərin tərkibinə daxil edilir və dünyada ən çox istehlak edilən qidalardan biri hesab olunur.
Son tədqiqatlar, xüsusən də müəyyən insan qrupları üçün gündəlik yumurta istehlakı ilə bağlı potensial risklər müəyyənləşib.
Sağlamlığınıza zərər vermədən nə qədər yumurta yeyə bilərsiniz?
Meyo Klinikasının ekspertləri qeyd edirlər ki, sağlam insanların əksəriyyəti həftədə yeddi yumurtaya qədər təhlükəsiz şəkildə istehlak edə bilər. Ancaq şəkərli diabetli insanlarda bu miqdarda yumurtanın müntəzəm istifadəsi ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artıra bilər.
Cənubi Avstraliya Universiteti, Qətər Universiteti və Çin Tibb Universitetinin alimlərinin apardığı araşdırma, gündə ən azı bir yumurta yeməyin diabet riskinin 60 faiz artması ilə əlaqəli olduğunu göstərib. Maraqlıdır ki, bu fenomen kişilərə nisbətən qadınlarda daha çox müşahidə olunur. Əsas səbəbin yumurtanın tərkibindəki xolesterinin yüksək olması olduğu bildirilir.
Yumurta və ürək sağlamlığı
Şəkərli diabet riskinə əlavə olaraq, həddindən artıq yumurta istehlakı ürək-damar sisteminə təsir göstərə bilər. Araşdırmalar göstərir ki, yumurtadakı yüksək xolesterol səviyyələri aşağıdakılara kömək edə bilər:
• “pis” xolesterinin (LDL) səviyyəsinin artması.
• Koroner ürək xəstəliyi riskinin artması.
• Vaxtından əvvəl ölüm ehtimalının artması.
Bununla əlaqədar olaraq, mütəxəssislər mülayim olmağı tövsiyə edir və gündəlik yumurta istehlakından çəkinməyi məsləhət görürlər.
Hansı qidalar da təhlükəli ola bilər?
Meyo klinikasının ekspertləri ürək sağlamlığına oxşar mənfi təsirləri olan və diabet riskini artıra bilən qidaları sadalayıblar:
• Ət delikatesləri. Kolbasa, sosiaka və digər emal olunmuş ətlərdə duz, doymuş yağ və konservantlar çoxdur.
• Qızardılmış toyuq. Tərkibində yüksək şəkər və duz olan marinadlar tez-tez hazırlanarkən istifadə olunur.
• Şirin şirələr. Onların tərkibində çoxlu şəkər var və insulin müqavimətinin inkişafına kömək edir.
• Ağ düyü. Yüksək qlisemik indeks qan şəkərinizin səviyyəsini yüksəldə bilər.
Rasionda bu məhsulları məhdudlaşdırmaq, onları daha sağlam alternativlərlə əvəz etmək tövsiyə olunur.
Rasionunuza yumurtaları necə təhlükəsiz daxil etmək olar?
Riskləri minimuma endirmək üçün tövsiyə olunur:
1. Xolesterolu az olan qidaları seçin. Məsələn, bütöv yumurta əvəzinə, yalnız ağdan istifadə edə bilərsiniz.
2. Yumurtaları tərəvəzlərlə birləşdirin. Bu, lif səbəbiylə xolesterol səviyyələrində mümkün artımı kompensasiya etməyə imkan verir.
3. İstehlak olunan xolesterolun ümumi səviyyəsini izləyin. Sağlam insanlar üçün gündə 300, ürək-damar xəstəlikləri və ya şəkərli diabet xəstələri üçün 200 mq-dan çox tövsiyə edilmir.
4. Yumurtaları çox yağ əlavə etmədən bişirin. Məsələn, buxarda bişirin, qaynadın.
Nəticə
Yumurta mühüm qida mənbəyi olaraq qalmasına baxmayaraq, onların həddindən artıq istehlakı ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Pəhrizinizdə mötədillik və müxtəliflik, lazımsız risklərdən qaçarkən sağlam qalmağın ən yaxşı yoludur.
Tehsil-press.az