Yapon mədəniyyəti balanslaşdırılmış həyat tərzi üçün çoxsaylı vərdişlər təklif edir. Yapon mədəniyyətindən bu sadə, lakin təsirli vərdişləri götürməklə hər kəs qida ilə münasibətlərini yaxşılaşdıra və çəki artımının qarşısını ala bilər. Bu prinsipləri gündəlik həyata tətbiq etmək yalnız sağlam çəki saxlamağa kömək etməyəcək, həm də daha xoşbəxt, balanslı həyat tərzini təşviq edə bilər.
7 sağlam Yapon vərdişini təqdim edirik.
Yavaş yeyin
Yaponlardan götürə biləcəyiniz ən təsirli vərdişlərdən biri onların yavaş yeməyə yanaşmasıdır. Yaponiyada yeməklər ümumiyyətlə yavaş yeyilir və insanlar ləzzətləri dadmaq üçün dişləmələr arasında fasilə verirlər. Bu, daha yaxşı həzmi təşviq edir və bədənin doyduğu zaman siqnal verməsini təmin edir. Yavaş-yavaş yemək mədənizin beyninizlə eyni sürətlə hərəkət etməsinə imkan verərək, həddindən artıq yeməyi azaldır.
Yemək müxtəlifliyi
Porsiyaya nəzarət yaponların üstün olduğu başqa bir sahədir. Yeməklər daha kiçik porsiyalarda verilir, bu da insanları çox yemədən müxtəlif yeməklərdən həzz almağa təşviq edir. Əsas balansdır; Bir şeyi çox yemək əvəzinə, hər şeydən bir az yeyin.
2019-cu ildə aparılan bir araşdırmaya görə, insanlar daha kiçik porsiyalarla verildikdə daha az yeməyə meyllidirlər və müxtəlif pəhriz artıq kalorisiz daha yaxşı qidalanmağa kömək edir.
Günlük fiziki fəaliyyət
Fiziki fəaliyyət Yapon mədəniyyətində kök salıb və həmişə idman zalına getməklə bağlı deyil. Bir çox yapon insanı gəzinti, velosiped sürmək və ya sadəcə gün ərzində aktiv olmaqdan asılı olmayaraq, hərəkəti gündəlik işlərinə daxil edir. Hər yerə piyada getmək praktikası xüsusilə Tokio kimi şəhərlərdə yayılmışdır, burada ictimai nəqliyyat və gəzinti gündəlik normadır.
Gəzinti kimi müntəzəm, aşağı intensivlikli fəaliyyətlər maddələr mübadiləsini artırır və bədəni gərgin idmana ehtiyac olmadan aktiv saxlayır və sağlam çəki saxlamağa kömək edir.
Hara Hachi Bu
Yaponiyada Hara Hachi Bu adlı çoxəsrlik prinsip var ki, bu da “80% doyana qədər ye” deməkdir. Bu təcrübə insanları tamamilə doymamışdan əvvəl yeməyi dayandırmağa təşviq edir; Bu vərdiş həddindən artıq yeməyin qarşısını alır və çəki idarə etməyə kömək edir.
2015-ci ildə edilən bir araşdırmaya görə, 80% doyana qədər yemək əhəmiyyətli çəki itkisinə və sağlamlığa fayda gətirə bilər, çünki bu, bədənin artıq kaloriləri yağ kimi saxlamasının qarşısını alır.
Az şəkər, çox yaşıl çay
Bir çox Qərb pəhrizlərindən fərqli olaraq yaponlar çox az şəkər istehlak edirlər. Bunun əvəzinə antioksidantlarla zəngin olan və maddələr mübadiləsini sürətləndirən yaşıl çayı sevirlər. Yaşıl çay əsrlər boyu Yapon mədəniyyətinin bir hissəsi olmuşdur. Həzmi yaxşılaşdırmaq və yağ yandırmaq da daxil olmaqla çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir.
Yaşıl çayın tərkibində yağ yandırmağa kömək edən və maddələr mübadiləsini dəstəkləyən katexinlər var. Həm də aşağı kalorili olduğundan, çəki idarə etmək üçün ideal bir içkidir.
Mövsümi qidalanma
Yaponiyada mövsümi qidaların qəbulu ilə dərin əlaqə var. Bu, nəinki təzə, qida ilə zəngin pəhriz təmin edir, həm də müxtəlifliyi təşviq edir. Mövsümdə olanı yeməklə insanlar təbii olaraq il boyu müxtəlif qidalar yeyirlər, pəhrizlərini maraqlı və sağlam qidalarla dolu saxlayırlar.
Mövsümi yemək insanları təbii olaraq daha təzə, daha qidalı qidalar yeməyə təşviq edir və il boyu eyni qeyri-sağlam qidaları həddindən artıq yemək monotonluğundan qaçmağa kömək edir.
Qida paylaşımı
Yaponların sosial yemək vərdişləri var ki, yeməkləri dostları və ailəsi ilə bölüşürlər. Yeməklər tez-tez əlaqələndirmə vaxtı kimi qəbul edilir, bu da insanları daha yavaş və orta dərəcədə yeməyə təşviq edir. Paylaşmaq həm də hər kəs üçün daha kiçik porsiyalar deməkdir ki, bu da insanların həddindən artıq yeməyin qarşısını alır.
Tehsil-press.az
7 sağlam Yapon vərdişini təqdim edirik.
Yavaş yeyin
Yaponlardan götürə biləcəyiniz ən təsirli vərdişlərdən biri onların yavaş yeməyə yanaşmasıdır. Yaponiyada yeməklər ümumiyyətlə yavaş yeyilir və insanlar ləzzətləri dadmaq üçün dişləmələr arasında fasilə verirlər. Bu, daha yaxşı həzmi təşviq edir və bədənin doyduğu zaman siqnal verməsini təmin edir. Yavaş-yavaş yemək mədənizin beyninizlə eyni sürətlə hərəkət etməsinə imkan verərək, həddindən artıq yeməyi azaldır.
Yemək müxtəlifliyi
Porsiyaya nəzarət yaponların üstün olduğu başqa bir sahədir. Yeməklər daha kiçik porsiyalarda verilir, bu da insanları çox yemədən müxtəlif yeməklərdən həzz almağa təşviq edir. Əsas balansdır; Bir şeyi çox yemək əvəzinə, hər şeydən bir az yeyin.
2019-cu ildə aparılan bir araşdırmaya görə, insanlar daha kiçik porsiyalarla verildikdə daha az yeməyə meyllidirlər və müxtəlif pəhriz artıq kalorisiz daha yaxşı qidalanmağa kömək edir.
Günlük fiziki fəaliyyət
Fiziki fəaliyyət Yapon mədəniyyətində kök salıb və həmişə idman zalına getməklə bağlı deyil. Bir çox yapon insanı gəzinti, velosiped sürmək və ya sadəcə gün ərzində aktiv olmaqdan asılı olmayaraq, hərəkəti gündəlik işlərinə daxil edir. Hər yerə piyada getmək praktikası xüsusilə Tokio kimi şəhərlərdə yayılmışdır, burada ictimai nəqliyyat və gəzinti gündəlik normadır.
Gəzinti kimi müntəzəm, aşağı intensivlikli fəaliyyətlər maddələr mübadiləsini artırır və bədəni gərgin idmana ehtiyac olmadan aktiv saxlayır və sağlam çəki saxlamağa kömək edir.
Hara Hachi Bu
Yaponiyada Hara Hachi Bu adlı çoxəsrlik prinsip var ki, bu da “80% doyana qədər ye” deməkdir. Bu təcrübə insanları tamamilə doymamışdan əvvəl yeməyi dayandırmağa təşviq edir; Bu vərdiş həddindən artıq yeməyin qarşısını alır və çəki idarə etməyə kömək edir.
2015-ci ildə edilən bir araşdırmaya görə, 80% doyana qədər yemək əhəmiyyətli çəki itkisinə və sağlamlığa fayda gətirə bilər, çünki bu, bədənin artıq kaloriləri yağ kimi saxlamasının qarşısını alır.
Az şəkər, çox yaşıl çay
Bir çox Qərb pəhrizlərindən fərqli olaraq yaponlar çox az şəkər istehlak edirlər. Bunun əvəzinə antioksidantlarla zəngin olan və maddələr mübadiləsini sürətləndirən yaşıl çayı sevirlər. Yaşıl çay əsrlər boyu Yapon mədəniyyətinin bir hissəsi olmuşdur. Həzmi yaxşılaşdırmaq və yağ yandırmaq da daxil olmaqla çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir.
Yaşıl çayın tərkibində yağ yandırmağa kömək edən və maddələr mübadiləsini dəstəkləyən katexinlər var. Həm də aşağı kalorili olduğundan, çəki idarə etmək üçün ideal bir içkidir.
Mövsümi qidalanma
Yaponiyada mövsümi qidaların qəbulu ilə dərin əlaqə var. Bu, nəinki təzə, qida ilə zəngin pəhriz təmin edir, həm də müxtəlifliyi təşviq edir. Mövsümdə olanı yeməklə insanlar təbii olaraq il boyu müxtəlif qidalar yeyirlər, pəhrizlərini maraqlı və sağlam qidalarla dolu saxlayırlar.
Mövsümi yemək insanları təbii olaraq daha təzə, daha qidalı qidalar yeməyə təşviq edir və il boyu eyni qeyri-sağlam qidaları həddindən artıq yemək monotonluğundan qaçmağa kömək edir.
Qida paylaşımı
Yaponların sosial yemək vərdişləri var ki, yeməkləri dostları və ailəsi ilə bölüşürlər. Yeməklər tez-tez əlaqələndirmə vaxtı kimi qəbul edilir, bu da insanları daha yavaş və orta dərəcədə yeməyə təşviq edir. Paylaşmaq həm də hər kəs üçün daha kiçik porsiyalar deməkdir ki, bu da insanların həddindən artıq yeməyin qarşısını alır.
Tehsil-press.az