Dünyanın ən yaşlı adamının hər gün yediyi üç yemək

Dünyanın ən yaşlı adamının hər gün yediyi üç yemək Janna Luiza Kalman yeməkdə iddiasız idi, lakin bir neçə yeməyi çox sevirdi.

Qeydiyyata alınmış uzunömürlülər arasında ən çox yaş 122 il yaşamış (1997-ci ildə vəfat edən) fransalı Janna Luize Kalmanaaiddir. O, 120 yaşına çatan yeganə insan olaraq qalır və onun uzunömürlü olması sirr olaraq qalır.

Kalman rəsmi olaraq tarixin ən yaşlı insanı kimi tanınır. Müsahibədə o, uzun ömür sürməyə töhfə verdiyini söylədiyi üç qidadan bəhs edib.

Şokolad. Kalman hər yeməkdən sonra bir az qara şokolad yemək vərdişini qoruyub saxlayıb. Bəziləri bunu ağılsızlıq hesab edə bilər, bəziləri bunun parlaq seçim olduğunu düşünə bilər.

“Antioxidants & Redox Signaling Journal”da dərc edilən bir araşdırma şokoladın təkcə ürəyə faydalı təsirlərini deyil, həm də immunomodulyator xüsusiyyətləri sayəsində xərçəng və infeksiyalara qarşı mübarizə qabiliyyətini təsdiqləyib. Tərkibində antioksidantlar olan tünd şokolad ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırır, metabolik və psixoloji faydalara malikdir.

Zeytun yağı. Bir çox uzunömürlülər "mavi zonalarda" - yüzilliklərin yüksək konsentrasiyası olan bölgələrdə yaşayırlar. Kalman belə bir ərazidə yaşamasa da, pəhrizinə bu həyat tərzinə xas qidalar, o cümlədən zeytun yağı daxil edib. Tək doymamış yağlar, E vitamini və digər qida maddələri pis xolesterini aşağı salmaqla və bədən hüceyrələrini dəstəkləməklə orqanizmə müsbət təsir göstərir. Zeytun yağı çəki nəzarəti, aşağı qan təzyiqi və iltihabı azaltmaqla da əlaqələndirilib.

Qırmızı şərab. Aralıq dənizi pəhrizinin bir hissəsi olan qırmızı şərab ənənəvi olaraq uzunömürlülüklə əlaqələndirilir. “Antioxidants” (Basel) jurnalına görə, ölçülü şəkildə qırmızı şərabın uzunömürlülük genlərinin ifadəsini artırdığı və metabolik sağlamlığı yaxşılaşdırdığı sübut olunub. Tədqiqatlar həmçinin müntəzəm qırmızı şərab istehlakı ilə gözlənilən ömür uzunluğu arasında əlaqə olduğunu göstərir.

Kalman, işdə tam gün keçirməmək imtiyazı ilə stressi minimuma endirərək aktiv hobbilərdən həzz ala bilib. Əsas amil kimi aşağı stress səviyyələri də uzunömürlülük üçün vacib hesab edilir. Kalman həyatını aktiv istirahət, tennis, üzgüçülük, musiqi və velosiped sürməklə keçirib.

Beləliklə, Janna Luiza Kalman tərəfindən seçilən üç qida və həyat tərzi seçimi uzunömürlülük və aktiv həyat tərzinə nail olmaq üçün müxtəlif və orta pəhrizin, fiziki fəaliyyətin və stressin idarə edilməsinin vacibliyini vurğulayır.

Tehsil-press.az

Oxşar xəbərlər