Günəşdən daha çox D vitamini verə bilən 5 qidanı təqdim edirik:
1. Yağlı Balıqlar: Təbii D vitamini anbarı
Somon, alabalıq və uskumru kimi yağlı balıqlar ən güclü D vitamini mənbələrindəndir. 85 qram somon balığı gündəlik tələbatın 90%-nə qədər D vitamini təmin edə bilər. Xüsusilə göy qurşağı alabalığı porsiyon başına 16,2 mikroqramla daha yüksək miqdar təklif edir.
Endokrinoloq James Wilson deyir ki, həftədə iki dəfə yağlı balıq yemək D vitamini səviyyəsini qorumağa kömək edir. Həmçinin, bu balıqlardakı omega-3 yağ turşuları immun sistemini dəstəkləyir.
2. Balıq Qaraciyəri: Kiçik miqdar, böyük təsir
Balıq yeməyi sevməyənlər üçün morina balığı qaraciyəri güclü bir alternativdir. Cəmi 1 yemək qaşığı gündəlik D vitamini ehtiyacının 170%-ni ödəyə bilər.
3. Yumurta Sarısı: Əlçatan və sərfəli
Yumurta nisbətən az D vitamini ehtiva etsə də, əlçatan və sərfəli mənbə kimi ön plana çıxır. Azad dolaşan toyuqların yumurtaları daha çox günəş işığı aldıqları üçün, onların sarısında D vitamini səviyyəsi daha yüksək olur.
4. UV Şüalarına məruz qalmış Göbələklər
Göbələklər ultrabənövşəyi şüaya məruz qaldıqda D2 vitamini istehsal edə bilirlər. Yarım porsiyon göbələk 9,2 mikroqram D vitamini təmin edə bilər. Portobello göbələyi 85 qramda 8 mikroqram D vitamini ehtiva edir.
Qidalanma üzrə mütəxəssis Emma Rodriguez deyir: “Göbələklər, veqan və vegetarianlar üçün qiymətləndirilməyən D vitamini mənbəyidir. Onlar sanki kiçik günəş batareyaları kimi işıq enerjisini vitaminə çevirirlər.”
5. Konservləşdirilmiş Balıq: Praktik və qidalandırıcı
Konserv sardina 1,2 mikroqram, konserv ton balığı isə yaxşı bir alternativ kimi D vitamini təmin edə bilər.
D vitamini çatışmazlığının qarşısını almaq üçün bu güclü mənbələri qidalanma planınıza daxil etməklə sağlamlığınızı dəstəkləyə bilərsiniz. Günəşə çıxış imkanınız məhdud olsa belə, doğru qidalarla bədəninizin ehtiyacını ödəmək mümkündür!
Tehsil-press.az